piątek, 5 czerwca 2015

Szklanka ciasta

 Długi weekend w pełnej krasie i choć wiele osób tak jak ja nie ma długich weekendów są też takie, które oddają się stuprocentowemu rozleniwieniu przez ten czas. Oczywiście siedzenie w domu nierozerwalnie wiąże się z zachciankami, bo jak nie ma co z rękoma zrobić to zazwyczaj wkłada się je do lodówki. Jeśli macie ochotę na coś pysznego i domowego zarazem przypominam dwa proste i sprawdzone przepisy na ciacho. Coby posłodzić sobie i tak słodki czas.

W naszym domu panuje uwielbienie tzw. ciast suchych. Nie lubimy za bardzo kremów i polew. Żuk toleruje jedynie posypki, głównie z powodu ich ładnego wyglądu. Najbardziej smakują nam jednak babki, pierniki i biszkopt. 

Dziś dwa przepisy - jeden na babkę, którą już kiedyś pokazywałam - poprzednim razem wrzuciłam wszystkie składniki na raz do miski, zmiksowałam i upiekłam - wyszło. Tym razem trzymam sie przepisu i ten w pełnej krasie podaję; a drugi na chlebek bananowy, na który przepis przepadł wraz z czystkami niedawno przeprowadzonymi na blogu - czystki niestety pochłonęły również jego zdjęcia więc niestety go nie pokażę.

Bananowy chlebek (w rzeczywistości jest to ciasto bananowe):
2 dojrzałe bananany
2 łyżki masła
1/3 szklanki cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki sody
3/4 szklanki mąki

Banany rozgniatamy widelcem. Masło podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przekładamy do formy (keksówka). Pieczemy 35-40 min. w temp. 170 st.C. Najlepiej podawać z konfiturą np. wiśniową.

 
Babka
Składniki:
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 opakowania cukru wanilinowego
250 g. miękkiego masła
1 szklanka cukru
4 jajka
10 łyżek mleka
szczypta soli
kakao

Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem wanil. na puszystą masę. Dodajemy jajka nadal ucierając. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, sól i proszek do pieczenia mieszamy i dodajemy do utartej masy porządnie mieszając. Wylewamy do formy 2/3 jednolitej, dobrze wymieszanej masy a resztę która pozostała mieszamy z 1-2 łyżkami kakao, porządnie mieszając. Wylewamy resztę masy z kakao na wierzch tej bez kakaa.Pieczemy w 180 st. C przez 50-60 min. (ja piekłam 60). Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem/polewą.
Smacznego!
PR


22 komentarze:

  1. Bananowy chlebek uwielbiam :)
    Chociaż jeśli ja już robię ciasto, to musi być mokre. Nie musi z kremem ale zawsze wybiorę wilgotne brownie niż suchą babkę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja uwielbiam kawał suchej babki i kubeł gorącej herbaty - połączenie idealne!

      Usuń
  2. chlebek bananowy robiłam, a suche babki - uwielbiane są przez dzieci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żuk babkę i piernik kętrzyński - uwielbia!

      Usuń
  3. Też uwielbiam suche ciasta :) ale moja rodzina wybitnie niejedząca jest i nie mam dla kogo piec:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zazdroszczę - też wolałabym żeby nie lubili łakoci....dupa by nie rosła...

      Usuń
  4. Narobiłaś mi chęci na babkę :) Dawno nie robiłam... może na niedzielę zrobię... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedy byliśmy mali z braćmi, mama nam zawsze dogadzała karpatkami, galaretkami... a my woleliśmy babkę, bo można ją złapać w rękę i popędzić w teren ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie i moje dziecię robi to samo, kawał ciacha w łapkę i już jej nie ma. tylko kruchy ślad po sobie pozostawia :)

      Usuń
  6. Bananowego chlebka nigdy nie jadłam. Co do babki, to my ostatnio rozsmakowaliśmy się z babki żółtkowej. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o a ja za to nie wiem co to za babka?

      Usuń
  7. rety jak ja lubię takie babeczki!!!! chlebek bananowy kiedys robiłam , ale mi nie smakował -:( za to córce i mężowi owszem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. babka jest przepyszna, mogłabym ją jeść non stop, a chlebek robię jak nie ma chętnych na dojrzałe banany - żeby nie wyrzucać.

      Usuń
  8. Dawno nie robiłam, a będę musiała, bo mąż uwielbia takie babki :).

    OdpowiedzUsuń
  9. Mój mąż uwielbia takie ciasta. Ja również - w tym temacie się naprawdę zgadzamy. Nie lubię, gdy jest dużo słodkiej masy czy kremów - dopuszczam jedynie kruszonki i owoce. Wygrywa zawsze i tak najbardziej proste ciasto :) takie jak te

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jakoś tak jak widzę kremy w cieście to od razu salmonella mi staje przed oczami....zdecydowanie wolę te suche, choć jak częstują to i tym z kremem nie pogardzę :)

      Usuń
  10. Takie przepisy jak na bananowy chlebek uwielbiam! Proste :) na pewno go wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. staram się dodawać te proste przepisy, zazwyczaj nie mam dużo czasu na czarowanie w kuchni i bardzo te proste sobie cenię :)

      Usuń
  11. Własnie wsadziłam do piekarnika chlebek bananowy. Robię pierwszy raz-nigdy nie jadłam. Przepis banalnie prosty, więc jak będzie dobre będę robić częsciej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie daj znać jak wyszło i czy smakowało!

      Usuń

Cieszę się drogi czytelniku, że chcesz pozostawić po sobie ślad. Proszę jednak o przemyślane dobieranie słów, gdyż odkąd mam dziecko oduczam się przeklinać :)